Санстефанският идеал е възможен и днес, казва Валентин Тончев, водач на

...
Санстефанският идеал е възможен и днес, казва Валентин Тончев, водач на
Коментари Харесай

Валентин Тончев: Санстефанският идеал е възможен и днес

Санстефанският блян е вероятен и през днешния ден, казва Валентин Тончев, лидер на листата на Движение за права и свободи в 23 МИР София 

                                                                                                         Миналото, от което България е получила изблик към своя нов живот на 3-ти март 1878 година, е духът на Възраждането. Пътят ни до Сан Стефано, съгласно огромния историк и посланик Симеон Радев, е застлан от възрожденски просветителски блян, любовта към отечеството, както и мощно развитото демократическо възприятие у българите. „ Историята на тази ера е една епопея на българската сила “ – написа създателят на „ Строители на модерна България “.

 

Санстефанският блян е вероятен и през днешния ден. Но е вероятен само в случай че сме част от европейската общност; единствено в случай че търсим обединяване, а не разделение; в случай че не изменим на възрожденските полезности.

 

На сегашен език тези полезности биха звучали по този начин – приобщаване, вместо стигматизиране на цели обществени групи; лоялност към националните дела, вместо дребни партийни сметки; отбрана на достолепието на човешката персона, вместо ръководство на твърдата ръка. 

 

Последните две години бяха време, в което залитахме сред екстаз и мъка, сред прекаленост и отричане. Тези крайности размиха релефа на идеите, които ни сплотяват като нация. Щом нормалността бъде ампутирана, концепцията за нация, което е достоверното в нея – се изпарява. Нациите престават да са народи и се трансформират в провинции…

 

Именно по тази причина Движението за права и свободи упорства за рационална опция – нормалност вместо разделяне.

 

Историята ни демонстрира, че когато българската политика е оставала вярна на възрожденския дух, когато е била по едно и също време смела и упорита, прагматична и самоуверена, там тя е завършвала с триумф. Днес, повече от всеки път, се нуждаем от водачество, учредено на нормалността.

 

Вярвам, че имаме силата да извървим този път дружно!

 

Нужни са ни единствено разсъдък, отговорност, разговор!

 

Честит празник  българи!

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР